Multă lume mă întreabă, curioasă, cine va câştiga localele din 10 iunie. O particularitate a acestei întrebări constă în faptul că nimeni nu aşteaptă un răspuns argumentat, ci dezvăluirea unui "secret" sau a unei "revelaţii".
Pe de o parte, eu n-am niciun "secret" şi nici n-am avut vreo "revelaţie". Pe de altă parte, chiar aşa, întreb şi eu, cine va câştiga localele din Brăila? De aceea, pentru dumneavoastră, am intrat puţin în materia sistemelor de vot, nelăsând la o parte teoria matematică de determinare a posibilelor rezultate.
Dăm la o parte acum teoria - încâlcită, greoaie şi cu multe capcane - şi facem o scurtă aplicaţie practică. Brăila, anul 2012, vot uninominal într-un singur tur de scrutin. O caracteristică dominantă a votului uninominal într-un singur tur de scrutin constă în faptul că voturile nu pot fi redistribuite, adică nu mai există posibilitatea de a-ţi schimba opţiunea într-un al doilea tur. Deci, voturile se vor împărţi între mai mulţi candidaţi, disipându-se până la anulare, caz în care există posibilitatea ca un candidat slab cotat să câştige. Ce avem, de pildă, la Primărie? Simionescu - USL, Vacu - PRM, Drăghincescu - independent, Bălan - PPDD, Tache - PPLC, Balcan - AVB, Păun - PUER, Moise - independent... Ok, ce avem până aici? Primul lucru care sare în ochi este prezenţa a doi independenţi. De ce? Pentru că electoratul independentului este extrem de atent şi sigur, având o psihologie de "angajare", de "luptă", de vot în priză directă. Acum, procentul Simonei Drăghincescu şi al lui Moise - mic, mare sau cum o fi - îl daţi la o parte, iar ce rămâne - cât rămâne, mult, foarte mult sau puţin - îl împărţiţi la restul de candidaţi, care reprezintă partide, adică opţiuni "emoţionale". În acţiunea de determinare a acestor opţiuni, vă sugerez să gândiţi din perspectiva "teoriei destinaţiilor turistice". Fiecare candidat din cei care a