Ziua Internationala a Libertatii Presei este marcata in fiecare an pe data de 3 mai. De multe ori jurnalistii sunt blamati pentru ceea ce scriu si se aleg cu procese ce dureaza ani de zile, fiind invinuiti ca nu respecta regulile. Cat se respceta legea in Romania si cat nu am incercat sa aflam stand de vorba cu mai multe persoane publice.
Mihai Traistariu, de exemplu, crede ca libertatea presei a fost inteleasa putin gresit la noi. "Adica daca un ziarist crede ca e liber orice, uneori calca pe cadavre si isi bate joc de o persoana in ultimul hal fara sa tina cont de sufletul ei. Nu este cazul meu, dar de multe ori s-a intamplat. Cunosc colegi de breasla care nici nu mai citesc presa de suparare ca au fost loviti. Nu mai citesc nimic. Foarte rar sa citeasca pe Internet", a declarat cantaretul pentru Ziare.com.
El considera ca ziaristii trebuie sa fie un pic mai responsabili si nu trebuie sa inteleaga libertatea presei ca pe o "bataie de joc asupra unei persoane".
In general, nu este suparat pe presa, dar il deranjeaza materialele in care este citat in mod incorect.
"De multe ori ma deranjeaza ca exista ziaristi care nu stiu sa scrie, vorbesc rau. Nu stiu daca cineva verifica, dar cred ca redactor-sef exista peste tot. Ma trezesc ca am un articol cu greseli de exprimare, ca si cum am spus eu. Eu am destul de multa scoala si ma enerveaza. Zic: 'Ba parca a vorbit un tantalau'. Prefer sa ma inregistreze si sa scrie ce am zis eu", a continuat artistul.
Florin Zamfirescu ne-a povestit ca i s-a intamplat sa fie pus in fata unor situatii aberante si "si presa pe care o iubesc si care ne ajuta, ca fara presa nu se poate, sa imi devina dusman". Ca sa sustina cele spune, Florin Zamfirescu ne-a oferit cateva exemple de astfel de materiale.
"A aparut Rona Hartner la o televiziune si a declarat ca ultima ei relat