- Comentariu - nr. 84 / 3 Mai, 2012 Fermieri din patru sate din judetul Bistrita-Nasaud obtin venituri frumoase prin unirea intr-o asociatie si cultivarea de legume si fructe pe principii bio. Din anul 2008, acestia sunt fermieri ecologici, cat si produsele obtinute de la vaci si oi. Ei nu mai folosesc chimicale in lucrarea pamantului, obtinand astfel certificatul de producatori agricoli ecologici. Ca urmare, beneficiile sunt substantiale, prin obtinerea de preturi duble si subventii mari pentru produsele si suprafetele lucrate in conditii ecologice. Pentru a reusi sa-si vanda produsele, satenii au decis sa devina si asociati, infiintand asociatiile producatorilor de legume, de fructe, si de lactate. Drept urmare, cantitatea de produse este insemnata, cat si preturile obtinute pe acestea. "Avem posibilitatea de a negocia pentru un pret mai bun, pentru ca impreuna obtinem o cantitate mare de produse.”, preciza Petru Catinean, initiatorul actiunii de transformare a satelor bistritene in unele ecologice. Succesul inregistrat de fermierii eco i-a convins si pe altii sa intre in procesul de conversie, incat, in prezent, in 33 de comune, din cele 58 cate exista in judetul Bistrita-Nasaud, se practica agricultura ecologica. Intrebarea este de ce in judetul Mures nu se intreprinde o astfel de actiune, de catre Directia Agricola, de a infiinta asociatii eco pentru lucrarea pamantului, mai ales in legumicultura, zootehnie si pomicultura, unde am avut ferme mari, cu traditie. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat producatorii individuali, care lucreaza suprafete mici, se plang ca nu au cui sa-si vanda produsele, iar pe cele care reusesc sa le vanda in piete obtin preturi care nu le acopera cheltuielile facute. Este cunoscut faptul ca marile magazine nu primesc spre desfacere cantitatile mici de produse oferite de producatorii individuali. Aceasta actiune este cu atat mai mult be