În cadrul unui articol publicat în ediția de astăzi a „Financial Times”, istoricii Niall Ferguson și Pierpaolo Barbieri consideră că, Europa, departe de a reprezenta problema, constituie soluția la criza datoriilor suverane, manifestându-și speranța pentru viitorul uniunii monetare.
Pactul fiscal, atât de hulit pe străzile din Spania și până în Irlanda și pe care Francois Hollande amenință că îl va renegocia, este văzut drept primul pas făcut pe lungul drum către uniunea fiscală implicită în ideea de uniune monetară. Următorul pas anticipat de cei doi în editorialul din „Financial Times” este o recapitalizare generală a băncilor la nivel european.
Află de ce Francois Hollande, candidatul socialist la președenția Franței, dorește un acord fiscal mai cuprinzător
Sectorul bancar
Deși Ferguson și Barbieri recunosc faptul că Spania îndură „chinurile lui Sisif” încercând să reducă deficitul federal și, în același timp, să implementeze măsuri structurale de reformă, să reducă șomajul, să recentralizeze puterea guvernului și să recapitalizeze băncile, acestea din urmă, și nu statele, sunt cele care au nevoie, în continuare, de asistență financiară peste nivelul celei oferite de Banca Centrală Europeană prin împrumuturile ieftine pe trei ani (LTRO). Cei doi susțin crearea unei scheme pan-europene de asigurare a depunerilor, care, în opinia lor, ar pune capăt pierderilor suferite de sectoarele naționale bancare de la perfieria zonei euro.
Citește mai multe despre soluțiile discutate de guvernul de la Madrid pentru rezolvarea problemelor sectorului bancar al Spaniei
Nevoia de Eurobonduri
Cei doi recunosc faptul că guvernele zonei euro nu mai au timp: guvernul Olandei a fost al zecelea guvern care s-a prăbușit de la începutul crizei; administrația Sarkozy i-ar putea urma foarte curând. Modalitatea sugerată pentru ca g