Cum se rezolvă o distorsiune dintr-o piaţă? Introducând peste ea o distorsiune şi mai mare, până când piaţa respectivă se va preda şi va deveni, de frică probabil, eficientă. Viziunea aparţine noului ministru pentru relaţia cu mediul de afaceri, Lucian Isar, un economist cunoscut a avea până acum vederi liberale, dar care înaintea numirii în cabinetul Ponta a încercat să justifice, printr-o analiză, beneficiile creşterii salariului minim pe economie impus prin lege.
Noul ministru care va gestiona relaţia Executivului cu mediul de afaceri admite că intervenţia statului pentru ridicarea pragului minim salarial la care un om are voie să se lucreze legal în România crează distorsiuni în piaţa muncii. Spune însă că piaţa este oricum distorsionată, aşa încât un nou brânci din partea statului nu îi poate face decât bine: “Creşterea salariului minim reprezintă o distorsiune. În condiţiile actuale, introducerea acestei distorsiuni într-o economie distorsionată ca cea a României poate spori eficienţa economiei”, spune Isar.
Mediul de afaceri ar trebui astfel să priceapă că statul îl vede ca pe un om care calcă strâmb cu un picior şi decide să îl ajute schilodindu-i şi celălalt picior pentru a rezulta în final un mers mai armonios. Matematician de formaţie, Lucian Isar preferă să îşi argumenteze pledoaria pentru sporirea forţată a distorsiunilor cu paralele mai sofisticate, în geometria euclidiană, care se bazează pe axiome. Dacă aceste axiome nu se respectă, spune noul ministru, suma unghiurilor unui triunghi ar putea să nu mai fie de 180 de grade. „La fel este cu lipsa salariului minim. În momentul în care economiştii folosesc o abstracţiune numită piaţa muncii liberă şi perfectă, rezultatul este că nu ar trebui să avem un salariu minim. În realitate piaţa muncii nu este liberă şi perfectă”. Aşadar, să o facem şi mai puţin liberă, sperând că ne v