Aprecierea recentă ar putea fi doar începutul unei repoziţionări a euro la un nivel mai ridicat faţă de leu. Sursa: ANDREI STĂNESCU
Ceea ce părea o reacţie de moment la criza politică pare să se transforme într-o situaţie pe termen mai lung. După ce euro a trecut ieri de 4,4 lei, sunt tot mai mulţi care nu se mai aşteaptă să îl vadă venind şi înapoi.
"Scenariul principal pare a fi o aşezarea a leului pe un nou palier de variaţie, centrat pe sau în apropierea lui 4,4", estimează analistul Claudiu Cazacu, de la firma de brokeraj XTB. Analiştii unei alte firme de brokeraj cu activităţi în zona valutară, Tradeville, merg un pic mai departe, spunând că probabil BNR avea deja în vizor o recentrare a zonei de echilibru, iar acum profită de context lăsând lucrurile să se desfăşoare.
Ultima declaraţie a lui Mugur Isărescu pare să confirme opinia analiştilor menţionaţi. Guvernatorul BNR nu a dat un mesaj de apărare a leului, ci dimpotrivă, a afirmat că deprecierea nu ar trebui privită ca una de amploare, ci ca un efect firesc al condiţiilor în care se află România.
Măsuri de precauţie
Chiar dacă pare un balaur cu 100 de capete atunci când leul se depreciază, cursul valutar poate fi ţinut sub control. Există mai multe metode prin care pierderile provocate de creşterea euro pot fi evitate. Una dintre ele este încheierea de contracte forward cu băncile. Este viabilă mai ales pentru firme sau oameni bogaţi, pentru că necesită sume mari de bani. Altă variantă e cumpărarea de valută la termen pe piaţa futures, la Bursele din Bucureşti sau Sibiu. Chiar mai eficientă este cumpărarea de opţiuni la aceleaşi burse. Costurile sunt mai mari, dar puteţi beneficia şi de o eventuală depreciere a euro faţă de leu. Pentru cei cu ceva bani în cont, există şi varianta cumpărării de valută şi păstrarea ei până la scadenţa ratelor