Cea mai buna strategie pentru ridicarea MCV este indeplinirea obiectivelor cuprinse in acesta, a spus joi ambasadorul german Andreas von Mettenheim, in cadrul unei conferinte pe tema transparentei in afaceri, care a sustinut, din nou, necesitatea mentinerii acestui mecanism. Intrucat lupta anticoruptie se aplica si aspectelor economice, "este o consecinta logica faptul ca atentia MCV se indreapta si spre problematica licitatiilor publice", crede diplomatul.
"In ultima vreme, se solicita din ce in ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Chiar daca simpatizezi cu argumentul Romaniei, pentru ca aceasta tara nu-si doreste sa fie singura verificata de un astfel de mecanism, in conditiile in care exista state in care acest mecanism ar fi un instrument si mai propice. Cu toate acestea, consider ca se impune ca acest mecanism sa ramana in vigoare, pentru ca el are mai degraba avantaje decat neajunsuri", a spus Mettenheim.
Este un mesaj puternic transmis de ambasadorul Germaniei, cu atat mai mult cu cat tara sa a monitorizat constant si riguros progresele facute in indeplinirea obiectivelor MCV.
De altfel, el il considera "un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor facute de Romania in directia reformei, o sabie puternica in mana celor care se implica pentru lupta si combaterea coruptiei", atunci cand este vorba despre implementarea unor prioritati bugetare.
Potrivit lui Andreas von Mettenheim, cea mai buna strategie de iesire din MCV este indeplinirea tuturor celor 4 obiective cuprinse in el. "Trei dintre ele se refera la lupta impotriva coruptiei pe toate palierele vietii sociale si politice. Si de acest lucru, fireste, si aspectele economice", a spus el. De altfel, potrivit ambasadorului, investitorii straini se plang de lipsa de transparenta in privinta licitatiilor din Romania