Nu putem vorbi despre ridicarea mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV) decat in momentul in care toate cele 4 obiective ale sale sunt indeplinite, cand rezultatele sunt ireversibile si cand exista garantia ca lucrurile nu se vor schimba daca "cu orice idee ne-am trezi peste noapte", a spus Catalin Predoiu, la o conferinta privind transparenta si mediul de afaceri. El a sustinut ideea unui MCV pentru toate statele membre ale UE.
Intr-un discurs dur, plin de avertismente, ministrul interimar al justitiei, Catalin Predoiu, a subliniat importanta mentinerii cadrului institutional anticoruptie si a trendului reformelor cerute de Comisia Europeana prin MCV. "Sa nu ne atingem de cadrul institutional anticoruptie", a repetat ministrul de cateva ori in discursul sau, avertizand ca, in caz contrar, ridicam semne de intrebare asupra hotararii de a continua reforma si lupta anticoruptie si ne facem singuri rau.
Despre MCV, Predoiu a spus ca "a fost un instrument foarte bun, obiectivele sale au coordonat eforturile noastre".
La viitorul raport asupra situatiei justitiei, Comisia Europeana va evalua intreg mecanismul si Bruxelles-ul va decide sorta acestuia - in ce masura, la 5 ani de la instituirea lui, el trebuie continuat, ridicat sau transformat in altceva. Eforturile diplomatice romanesti merg spre ideea ridicarii MCV, avand in vedere ca el a fost folosit, in diverse capitale europene, ca argument impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
"Sigur ca nu putem vorbi despre ridicarea lui decat in momentul in care este clar ca am indeplinit toate cele 4 obiective, in momentul in care e clar ca situatia este ireversibila", a spus Predoiu, adaugand ca ceea ce avem acum de facut este "sa tinem drumul drept".
In schimb, sustine ministrul, acest mecanism ar trebui sa fie aplicat tuturor statelor membre. "