Odată contractat, virusul herpetic rămâne în organism toată viaţă şi se poate reactiva în orice moment. Iată ce tratamente grăbesc vindecarea.
Există două tipuri de virusuri herpetice: tipul 1, care produce herpesul labial (infectează mai ales jumătatea superioară a corpului şi se transmite prin contact direct cu leziunile sau cu saliva purtătorului) şi tipul 2, care produce herpesul genital (se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii de la mamă la nou-născut).
„O dată contractat, virusul Herpes simplex persistă toată viaţa în ganglionii limfatici, în stare latentă. În cele mai multe cazuri, persoana infectată nu resimte niciun simptom, ba, mai mult, este posibil ca virusul să nu fie depistat niciodată”, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Pentru a preveni apariţia virusului, este foarte important să ai un sistem imunitar puternic. Din păcate, stresul şi stilul de viaţă dezechilibrat vulnerabilizează imunitatea. În astfel de situaţii, se apreciază că o persoană se poate confrunta chiar şi cu şase recidive pe an.
Aciclovir, prima linie de tratament
Pentru a opri multiplicarea virusului şi, în acelaşi timp, pentru a limita numărul recidivelor se recomandă aciclovir, cel mai cunoscut medicament (unguent şi pastile) folosit în tratarea herpesului. El se foloseşte de la primele simptome (usturime, arsură) care, în general, se manifestă cu 12-24 de ore înainte de apariţia veziculelor. Alte medicamente recomandate sunt famciclovir şi valaciclovir (pentru tulpinile de virus rezistente la aciclovir) şi foscarnet (pentru forme severe de herpes, care apar îndeosebi la bolnavii infectaţi cu HIV).
Salvia îl anihilează în numai câteva zile
Dacă te numeri printre persoanele care nu mai răspund la tratamentul cu aciclovir, ai o alternativă: