Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Libertatea Presei, Asociatia Reporteri fără Frontiere publică o listă cu "pradătorii" presei - liderii sau oganizaţiile care pun în pericol jurnalistii. Această listă cupinde 41 de nume, mai mult faţă de anii trecuţi.
Reporteri fără Frontiere constată că în ciuda căderii unor dictatori - care erau si pradători ai presei - precum colonelul Gadafi în Libia sau presedintele Saleh din Yemen, revoltele populare de anul trecut nu au reusit să reducă numărul global al acestor adversari ai libertătii de informare. Ba dimpotrivă, 6 noi pradători apar în clasamentul, în "clubul sinistru" întocmit de Reporteri fără Frontiere.
E vorba de grupul islamist Boko Haram din Nigeria, de Consiliul fortelor armate din Egipt si de ministrul informatiei din Somalia ca să rezumăm continentul african. Mai aproape de noi, Vasif Talibov, lider al unei regiuni din Azerbaidjan apare si el pe listă alături de serviciile de informatii din Pakistan si de Kim Jong-un, urmasul tatălui său mort, dictatorul nord-corean Kim Jong-Il figură "de seamă" în clasamentul predătorilor presei.
O presă care din păcate este tot mai des victima represiunii - de la întâi ianuarie anul acesta, un jurnalist e ucis la fiecare 5 zile. Astfel, 27 de jurnalisti au murit de începutul anului în zone de conflict cum ar fi Somalia sau Siria.
"Primele 4 luni ale anului au fost extrem de violente si sângeroase pentru cei care au vocatia să transmită informatii" notează Reporteri fără frontiere în analiza sa. Sirianul Bashar al-Assad sau militiile somaleze au demonstrat chiar că se pot comporta ca niste adevărati "măcelari" mai scrie asociatia. Se evidentiază si tările în care există nu unul ci doi pradători ai presei.
E cazul printre altele al Rusiei unde pe lângă Vladimir Putin mai figurează si Ramzan Kadirov, presedintele Ceceniei. Cei doi lideri au în