De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, Federatia Romana a Jurnalistilor isi exprima ingrijorarea in legatura cu deteriorarea dramatica a libertatii presei, atat in tara, cat si la nivel mondial, si solicita noii puteri politice o serie de masuri menite a stopa controlul actului jurnalistic din partea politicienilor sau a patronilor de presa. Sursa imagine: unesco-ci.org
Potrivit Federatiei Romane a Jurnalistilor, oamenii din presa independenti devin o ”specie rara”, in primul rand din cauza dorintei clasei politice de a controla actul jurnalistic, iar ”criza economica si morala in care se afla presa din Romania nu poate sa fie eradicata daca jurnalistii nu inteleg sa fie uniti si sa aiba curajul sa respinga orice atac venit din partea politicienilor sau a patronilor de presa care incalca drepturile si regulile stabilite de breasla”.
Astfel, pentru ca libertatea de exprimare sa nu mai fie o forma fara fond ci o normalitate ca in orice stat democratic din lume, Federatia Romana a Jurnalistilor solicita noii puteri politice sa solutioneze o serie de deficiente ale industriei media, in regim de urgenta, probleme identificate inca de anul trecut si de misiunea in Romania a Federatiei Europene a Jurnalistilor.
De la inceputul anului 2012, un jurnalist a fost ucis, in medie, la fiecare cinci zile in intreaga lume, potrivit organizatiei Reporteri fara frontiere, care joi, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, a dat publicitatii o noua lista a inamicilor presei, ce include de aceasta data 41 de "pradatori" ai libertatii de informare.
Incepand din 2000, in cadrul programului Freedom of Expression - FreeEx Romania, Agentia de Monitorizare a Presei - AMP, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si in Romania. @N_