Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat joi, într-o conferinţă la Moscova şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti.
"Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, îndreptate împotriva componentelor sistemului de apărare antirachetă (al NATO), inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă", a declarat generalul Makarov în cadrul acestei conferinţe de două zile, în capitala rusă, privind apărarea antirachetă.
Având în vedere "natura destabilizatoare a sistemului antirachetă, o hotărâre cu privire la utilizarea preventivă a armelor disponibile va fi luată în timpul unei agravări a situaţiei", a subliniat şeful Statului Major rus.
Lideri militari şi politici ruşi i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rânduri că, în cazul unui eşec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad.
Conferinţa "Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate" este organizată joi şi vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi OSCE.
Valeri Gherasimov: Elementele scutului din România nu au potenţial antirusesc
Totuşi, prim-adjunctul Şefului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a declarta că elementele scutului antirachetă din România sunt destinate în principal apărării membrilor europeni ai NATO şi nu au potenţial antirusesc.