Una dintre versiunile picturii "Ţipătul", ce aparţine norvegianului Edvard Munch, rivalizează în notorietate şi valoare cu "Mona Lisa". Aseară, la New York, pictura s-a vândut cu 119,9 milioane de dolari. Este cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie. Edvard Munch,
Tot aseară, şi "Prometeu", o sculptură în bronz semnată de Brâncuşi, s-a vândut cu nu mai puţin de 12,6 milioane de dolari, dublu faţă de estimările celor de la casa de licitaţie Sotheby's, cei care au organizat ambele evenimente.
Edvard Munch (1863 - 1944), pictor pe care criticii îl consideră ca fiind unul dintre cei mai intenşi şi serioşi artişti, nu s-a aşteptat ca "Ţipătul" (The Scream) să obţină o valoare comercială atât de mare. La aproape 117 ani de la terminarea picturii, aceasta s-a vândut cu o sumă record.
Munch a pictat mai multe versiuni ale tabloului, dintre care şi una pastel, în 1895. Tablorul realizat acum 117 de ani a fost cel scos la licitaţie, de casa Sothersby's, iar aseară s-a vândut cu 119.922.500 de dolari.
Fascinaţie în jurul "Strigătului"
Pictura a fost interpretată în diverse forme de artişti precum Andy Warhol, chiar şi realizatorului "The Simsons", Matt Groning, ori a mogulului de filme horror Wes Craven. După toate aceste interpretări multiple, Mark Hudson, de la ziarul "The Telegraph", susţine că "pare imposibil să mai iei tabloul în serios. Însă, «Ţipătul» are acum o rezonanţă chiar mai mare decât atunci când a fost pictat".
Munch a pictat mare parte din versiunile "Ţipătului" între 1893 şi 1910 şi aparţin unei perioade în care s-au creat unele dintre cele mai apreciat piese de artă din prezent. Munch este considerat unul dintre pionerii artei moderne, un precursor al expresionismului, şi, chiar dacă a fost, prin natura sa, un solitar, paradoxal, a fost fascinat de relațiile interumane. Tabl