Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat, vineri, executarea Hotărârii de Guvern nr. 230/2012, referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
UPDATE 16.27
"Este o hotărâre judecătorească. Din câte ştiu este definitivă dar nu irevocabilă. Şi la UMF Târgu Mureş si în orice alt caz legea trebuie respectată. Decizia este de înţeles dar eu nu vreau să o comentez", a declarat Peter Eckstein Kovacs.
UPDATE 16.25
"Noi vom utiliza toate mijloacele şi politice posibile pentru a corecta această decizie. Am negociat de 22 de ani rezolvarea acestor probleme, vom negocia şi acum. Decizia a fost politizată, fără să fie respectată legea. Probabil că până la urmă vom găsi o soluţie, oricât de mult timp va dura", a declarat Verestoy Attila, senator UDMR.
UPDATE 16.05
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a precizat că solicitarea de suspendare a executării HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulată de conducerea UMF Târgu Mureş, sentinţa de vineri fiind executorie, dar şi atacabilă cu recurs, în cinci zile de la comunicare.
Potrivit aceleiaşi surse, pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un alt dosar, în care o asociaţie cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecată în 6 decembrie.
"Au fost două procese. Unul se referea la Carta UMF, unde era pârât Ministerul Educaţiei, celălalt se referea la Hotărârea de Guvern. O mare parte a Senatului UMF, Sindicatul Universităţii şi Liga Studenţilor UMF au aşteptat această decizie. Recursul poate fi formulat în decurs de 15 zile, suntem curioşi ce se va întâmpla", a declarat Ioan Pop Sabău, avocatul care s-a ocupat de proces.
"Decizia Curţii de Apel este o decizie care rezolvă problema UMF-ului într-un