Grecia va trebui să asigure un consens în cadrul clasei politice și să-și renegocieze condițiile fondului de salvare pentru a putea să revină pe piețele financiare și să clădească un program de creștere economică pe termen lung, conform președintelui Camerei de Comerț din Atena.
„Avem nevoie de un guvern reprezentativ pentru cel puțin 50% din electoratul Greciei, chiar și partidele mici trebuie să participe. Trebuie să renegociem părți din programul de salvare deoarece trebuie să asigurăm creșterea economică și să sporim veniturile statului”, a declarat Costas Michalos, președintele Camerei de Comerț din Atena pentru CNBC.
Efectul alegerilor
Grecia, țară care se află în continuare la centrul crizei datoriilor suverane, va susține alegeri generale duminică, numărul de partide care participă fiind cel mai mare din istorie. Țara, care și-a asigurat al doilea program de salvare din partea instituțiilor financiare internaționale, s-a angajat să aplice un program de măsuri de austeritate severe, reduceri de cheltuieli și reforme sociale și economice pentru a primi aceste fonduri, spre nemulțumirea electoratului.
Principalele două partide, socialiștii PASOK și Noua Democrație de centru-dreapta, au susținut fondul de salvare și condițiile acestuia. Partidele mici speră să exploateze valul de nemulțumire populară care a afectat țara în ultimele luni, multe dintre acestea cerând renegocierea condițiilor fondului de salvare iar unele promițând chiar ieșirea din zona euro.
Michalos a adăugat că, în pofida promisiunilor de reforme structurale și economice, guvernul nu a întreprins mai nimic în această privință.
„Nu am simplificat obstacolele birocratice pentru mediul de afaceri și avem nevoie de reforme imediat. Avem nevoie de autoritate politică și dorință politică pentru a câștiga încrederea investitorilor internaționali”, a adăug