Fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit în ultimii ani şi arată că leul este subevaluat, iar recenta creştere a cursului este rezultatul percepţiei investitorilor, consideră analiştii BCR, cea mai mare bancă locală, afirmaţiile lor fiind în uşoară contradicţie cu cele ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care nu exclude deteriorarea fundamentelor economice.
"Ne aflăm în intervalul 4,2-4,5 lei/euro. Estimăm un curs la final de an de 4,39 lei/euro. Cursul este format liber şi piaţa are întotdeauna dreptate, iar modelele macro care încearcă să vadă cursul nominal calculează de fapt un curs de echilibru. Modelul arată că leul este subevaluat", a spus Dumitru Dulgheru, economist la BCR.
Analiştii BCR consideră că reducerea deficitelor, revenirea pe creştere economică şi scăderea diferenţialului de dobândă sunt evoluţii macroeconomice care ar indica o apreciere a leului, un curs de echilibru fiind de circa 4 lei/euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că creşterea cursului de schimb pare o reacţie de mică amploare la evoluţiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel să reflecte şi o modificare a fundamentelor macroeconomice, precizând că miercuri cotaţiile s-au stabilizat singure.
Analiştii BCR spun, însă, că modelul pe care lucrează arată o subevaluare a monedei naţionale pentru un curs spre 4,5 lei/euro şi o supraevaluare dacă rata de schimb ar merge spre 3,5 lei/euro. "Cursul nominal foarte dependent de sentiment nu poate fi estimat economic. Cursul de echilibru e mai mult informativ", a spus Dulgheru.
Pe de altă parte, BCR şi-a modificat în urcare prognoza de curs pentru finalul anului, la aproape 4,4 lei/euro, iar analiştii se aşteaptă să fie tranzacţionat în cea mai mare parte a anului în intervalul 4,3-4,5 lei/euro, având în vedere volatilitatea de pe pieţele internaţionale.
BCR a p