Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, i-a solicitat vineri premierului desemnat, Victor Ponta, să facă „o excepţie în legătură cu politizarea" în ceea ce priveşte instituţia diplomaţiei româneşti.
„Îi solicit premierului desemnat ca în ceea ce priveşte instituţia diplomaţiei româneşti să facă o excepţie în legătură cu politizarea. Îi solicit premierului desemnat să facă o verificare în ceea ce priveşte loialitatea şi profesionalismul diplomaţilor români din Centrală şi din exterior. Secretarii de stat, secretarul general, ambasadorii, de la Moscova, Bruxelles, până la Washington, doar ca să acopăr geografic, şi-au făcut datoria sub mai multe guverne", a declarat Diaconescu, la bilanţul mandatului său.
Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, că România a ajuns într-un „punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine", în privinţa aderării la Schengen în acest an, însă eforturile trebuie continuate de succesorul său.
Diaconescu consideră că Olanda avansează într-un sens pozitiv în ceea ce priveşte primirea României în spaţiul Schengen, însă apreciază că instabilitatea politică din ţară ar putea crea o fragilitate în acest caz.
El a mai avertizat însă că o eventuală schimbare de către Guvernul Ponta a secretarilor de stat din MAE cu expertiză în afacerile europene, cum ar fi Luminiţa Odobescu şi Bogdan Aurescu, precum şi a ambasadorilor români din capitalele importante ale statelor UE, va „garanta aproape sigur" insuccesul în atingerea acestui obiectiv.
Diaconecu a mai arătat că în 2012 MAE are responsabilitate şi în atingerea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, încă în funcţie, a făcut apel la cei care vor prelua conducerea instituţiei diplomaţiei româneşti să n