Un fost ofiţer al Poliţiei de Frontieră, refugiat în Elveţia, confirmă dimensiunile caracatiţei care dirijează contrabanda de la graniţe şi descrie din interior fenomenul.
În acest moment identitatea sursei nu este relevantă şi nici identitatea personajelor despre care acesta vorbeşte. Foarte important este mecanismul descris de fostul ofiţer, forţat să plece din ţară. Informaţiile oferite confirmă o situaţie pe care mulţi o cunosc şi descriu circuitul şpăgii în România.
„Mita se aduna la patru dimineaţa într-o parcare a unui motel din zona Porţile de Fier. Banii merg sus, foarte sus, la generali şi politicieni. Toată contrabanda este protejată şi dirijată de cei care trebuie să lupte împotriva ei. Am făcut rapoarte peste rapoarte, am colaborat cu serviciul secret al ministerului, le-am spus tot. La urmă m-am ales cu o mustrare şi amânare la avansare, apoi am fost nevoit să plec. Urmăresc ce se întâmplă în ţară. Din când în când mai prind câte unul, luat de fraier, ca să arate că fac şi ei ceva, î", aşa sună mărturia unui ofiţer din Poliţia de Frontieră. Aceste fapte şi altele descrise cu lux de amănunte, confirmă nivelul ridicat de corupţie din această insituţie.
Discuţia cu fostul ofiţer al Poliţiei de Frontieră mi-a adus în minte o altă discuţie purtată acum câţiva ani, pe aceeaşi temă, cu un procuror DIICOT.
„I-am urmărit, i-am reţinut cu tone de probe. Unii au fost prinşi în flagrant. Au stat puţin arestaţi şi apoi au scăpat. Acum ne urmăresc martorii şi îi ameninţă cu moartea pentru a schimba declaraţiile. În zilele în care martorii au înfăţişări la proces, stau cu maşini, ostentativ, în faţa caselor lor. Îi urmăresc de acolo până la tribunal, totul pentru intimidare", povestea procurorul DIICOT.
Mii de pagini de interceptări telefonice aflate în dosarele contrabandiştilor descriu agresivitatea cu care aceşti