Georgia e un caz singular în domeniul sanitar: Guvernul a lansat un amplu proiect de privatizare totală a sistemului. Fără spitale publice, fără asigurări de stat; absolut totul externalizat.
Pentru copiii mici şi categorii vulnerabile, plăteşte statul serviciile – restul îşi fac asigurări private sau scot din buzunar când au nevoie de consultaţii şi intervenţii medicale. Experţii străini estimează că e un plan ambiţios, care rezolvă unele probleme ale sistemului medical prăbuşit, moştenit din comunism. Rămân totuşi aspecte nesoluţionate, cum ar fi medicamentele scumpe, lista extrem de limitată a produselor compensate sau lipsa clinicilor în anumite regiuni. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Ioana Haşu
Vă invit să descoperim provocările sistemului medical în Georgia – sănătatea maternală, cauze ale decesului în rândul copiilor, marginalizarea celor cu boli incurabile.
SIDA = stigmatizare
Numărul bolnavilor de SIDA din Georgia nu reprezintă neapărat o problemă. Situaţia lor şi felul în care sunt trataţi în societate însă, da: „Wold Vision a organizat un curs de informare la care participau lideri ai comunitaţii, preoţi, dar şi bolnavi – fără să le dezvăluim identitatea. Deci o sală plină cu oameni din mai multe regiuni, nimeni nu ştia cine are SIDA. Era dimineaţa. Un preot s-a ridicat şi a spus că bolnavii îşi merită soarta, că e o pedeapsă divină din cauza păcatelor lor. Un început dificil... Pe la ora trei, adică după câteva ore bune de discuţii, s-a petrecut ceva neaşteptat: un călugăr s-a ridicat, s-a prezentat şi a anunţat că are SIDA. Câteva clipe a fost linişte. Apoi, preotul care de dimineaţă era înverşunat şi-a cerut public iertare. Boala căpătase un chip. Spunea că ochii i-au fost deschişi, că până la acea discuţie pur şi simplu nu ştia nimic despre această boală.“
Continuarea poveştii e şi mai inter