În Germania, o Cola sau o ciocolată costă aproape dublu decât în România. Explicaţia preţului redus este conţinutul îndoielnic. În Cola se introduce zahăr de proastă calitate.
O asociaţie slovacă ce se ocupă cu drepturile consumatorilor, a analizat produsele marilor companii alimentare pentru a observa diferenţele aceleiaşi mărci, vândute în mai multe state.
Mai periculos pentru sănătate
Astfel, s-a constat că, în România, pentru băuturile carbogazoase se foloseşte zahăr de calitate inferioară, care este de două ori mai ieftin decât cel folosit în Germania.
"Folosirea izoglucozei în loc de zahar este explicată de nevoia unui preţ mai redus în state ca România sau Bulgaria", explică reprezentanţii Euroactiv. O sticlă de Cola de un litru are în România: cofeină (97,11mg), fructoză (3,78g), glucoză (4,26g), zaharoză (2,68g) şi izoclucoză. Acelaşi produs are cofeină 95,13mg şi zaharoză 1,84g în Germania, fructoză - 2,16g şi glucoză - 2,45g în Austria. În Germania, produsul nu are izoclucoză.
"Zaharurile din astfel de băuturi sunt cele mai pericoloase pentru sănătatea omului", a explicat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.
Poziţia Coca-Cola: "Avem acelaşi furnizor de zahăr ca şi Austria"
”Coca-Cola este produsa la aceleasi standarde superioare de calitate peste tot în Europa si in lume, având la baza o reţetă pe care o folosim de 125 de ani. În unele ţări, folosim diferite tipuri de îndulcitori, dar acest lucru nu afectează în nici un fel calitatea produsului. Siropul de fructoză-glucoza este unul dintre îndulcitorii folosiţi în multe ţări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii", a precizat Ibolya Szabo, Senior Communication Manager, Coca-Cola Europe.
"În România, în mod specific, la fel ca in multe alte ţări din Europa, inclusiv Germania şi Austria, zahărul este folosit ca îndu