Se bea cu caimac, concentrată şi în nici un caz reîncălzită. Cel puţin aşa susţine Gheorghe Florescu, unul dintre cei mai cunoscuţi cafegii ai Bucureştiului din ultimii 40 de ani. Află de la el reţeta cafelei perfecte. Se bea cu caimac, concentrată şi în nici un caz reîncălzită. Cel puţin aşa susţine Gheorghe Florescu, unul dintre cei mai cunoscuţi cafegii ai Bucureştiului din ultimii 40 de ani. Află de la el reţeta cafelei perfecte.
I-am cerut lui Gheorghe Florescu, botezat şi “maestrul cafegiu”, să ne dezvăluie reţeta ideală de cafea la ibric.
Se ia o ceşcuţă, din cele în care urmează să fie servită cafeaua, drept măsură şi se pun cu ea, într- un ibric, atâtea porţii de apă câte cafele urmează să fie pregătite. Dacă o bei dulce, trebuie să adaugi în ea, de la început, câte o linguriţă rasă de zahăr pentru fiecare ceaşcă. Atunci când apa devine călduţă, se pun câte două linguriţe de cafea pentru fiecare ceaşcă de apă, se amestecă bine şi se lasă pe foc. Când devine mai “vârtoasă” (are culoare mai închisă) şi aproape începe să fiarbă, se ia cu o linguriţă caimacul de la suprafaţă şi se împarte egal în ceşti, apoi se mai pune în ibric încă o linguriţă rasă de cafea. Se amestecă bine şi se lasă să fiarbă, apoi se toarnă peste caimacul din ceşti şi se serveşte.
Gheorghe Florescu a scris şi o carte, “Confesiunile unui cafegiu”. Iată câteva ponturi care ţin de păstrarea aromei şi de proprietăţile cafelei:
Se zice că românii sunt cafegii. Aburindă, puternic aromată, întunecată ca noaptea, dulce sau amăruie, gustul cafelei inconfundabil te trezeşte încet, în fiecare zi.
Cafeaua de dimineaţă e ca un ritual. Conform unor cercetători britanici, dependenţa de cafea va creşte şi va include o varietate ameţitoare de specialităţi. Dar oricât de ciudate şi de complicate vor deveni tipurile de cafea, toate au ca punct de pornire cunoscutul espresso. Speciali