Parlamentul bulgar a adoptat joi o lege privind confiscarea bunurilor ce trebuie să sancţioneze îmbogăţirea inexplicabilă şi a cărei adoptare fusese recomandată de Comisia Europeană, relatează AFP.
Legea, care trebuie să aibă un efect descurajator asupra crimei organizate şi corupţiei, a fost adoptată la capătul a cinci zile de dezbateri maraton, pentru a fi inclusă în viitorul raport al Bruxellesului, în curs de redactare în legătură cu progresele înregistrate de Bulgaria în domeniul justiţiei.
Potrivit legii, confiscarea bunurilor va fi posibilă la finalul unei proceduri în civil, fără să se mai aştepte intrarea în vigoare a unui verdict pentru activităţi criminale, după cum era până în prezent. Proprietatea cumpărată în ultimii 15 ani, a cărei valoare depăseşte cu 250.000 de leva (128.000 euro) veniturile declarate, va fi „îngheţată" chiar din timpul anchetei penale. Ea va putea fi confiscată dacă nu va fi demonstrată originea sa legală, indiferent de rezultatul procedurii penale.
Suspecţii unei infracţiuni administrative care i-ar fi putut aduce celui în cauză un profit în valoare de 150.000 de leva (77.000 euro) şi mai mult riscă, de asemenea, confiscarea bunurilor în cauză.
Opoziţia socialistă a afirmat că această lege, ce va intra în vigoare peste şase luni, deschide calea persecutării adversarilor politici şi oamenilor de afaceri care se opun acutalei puteri.
De la aderarea să la UE în 2007, Bulgaria face obiectul unei monitorizări din partea Bruxellesului, strictă şi inedită, cu privire la progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Sofia şi Bucureştiul se bazează pe o evaluare pozitivă în viitorul raport al Comisiei, ce va fi dat publicităţii în iulie, pentru a-şi ameliora şansele de aderare la spaţiul Schengen.