TVA-ul de 24% la alimentele de bază pare să aibă zilele numărate după desemnarea lui Victor Ponta ca prim-ministru, existând deja mai multe teorii pentru reducerea acestuia. Deocamdată nu se știe nici la ce produse, nici cu cât, dar promisiuni există din toate direcțiile. Sursa: LIBERTATEA
Victor Ponta a declarat că susține măsura reducerii TVA la produsele agricole, cu aplicabilitate cel mai târziu din 2013, pentru că astfel ar fi sprijiniți producătorii agricoli, iar pe termen lung ar crește încasările la buget.
Ilie Sârbu a spus, la rândul său, că este de acord cu reducerea TVA la alimentele de bază, fără să precizeze despre ce alimente ar fi vorba. Ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin, vrea la rândul său o reducere a TVA la 9% pentru produsele de panificație.
Dincolo de lipsa unor date concrete privind aria de aplicare a reducerii și nivelul cotei reduse de TVA, rămâne întrebarea: cât de utilă ar fi o asemenea măsură și dacă ar justifica efectele negative pe termen scurt asupra deficitului bugetar.
Producătorii promit să scadă prețurile
Pentru consumatori, măsura pare să aibă un avantaj imediat. Ca răspuns la promisiunile noilor guvernanți, o parte a reprezentanților patronatelor din domeniile ce ar putea fi vizate anunță că scăderea TVA se va reflecta rapid și în scăderea prețurilor.
Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB) estimează că în cel mult o lună prețurile din magazine ar putea fi scăzute proporțional cu diferența între TVA-ul actual și noua cotă. Mai mult, el se așteaptă și la o scădere semnificativă a evaziunii fiscale cu această ocazie.
Reprezentanții producătorilor și procesatorilor de carne au cerut încă de la începutul anului reducerea TVA la 10% în acest domeniu, invocând tot posibilitatea de reducere a evaziu