Toată pâinea arată la fel în raft. Amelioratorii sunt ascunşi în etichetele scrise mărunt. Cum o găsim pe cea făcută numai din sare, drojdie, făină şi apă.
Pâinea fără conservanţi şi aditivi alimentari este mai sănătoasă şi mai calitativă dar costă mai mult. Cea cu E-uri pare o afacere mai bună: ţine mai multe zile şi este mai ieftină. Când ajungi în sectorul de pâine din supermarket, toate sortimentele par la fel.
Cumpărătorii nu realizează că în compoziţie există diferenţe. Trebuie să citeşti atent etichetele scrise extrem de mărunt pentru a discerne ce fel de pâine cumperi. Unele conţin doar apă, făină, drojdie şi sare, iar pe altele scrie "amelioratori". Iată cum trebuie să le deosebiţi.
Mâncaţi zilnic, amelioratorii dăunează grav sănătăţii
Un tur rapid printre rafturi duce la o concluzie: pâinea fără E-uri este în general mai scumpă. "Asta pentru că acei aditivi care conferă aspectul pufos şi care îl fac să dureze mai mult sunt înlocuiţi cu ingredientele de bază de o mai bună calitate. Concluzia este simplă: pâinea fără E-uri este mai calitativă decât cea cu E-uri", a spus Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Nutriţioniştii spun că varianta ideală este pâinea care conţine doar patru componente: făină, sare, drojdie şi apă. "Tot ce apare în plus nu poate să facă bine, conservanţii şi E-urile îşi pun la un moment dat amprenta asupra sănătăţii. Nu trebuie să uităm însă că acele E-uri sunt reglementate iar producătorii trebuie să respecte anumite cantităţi", a spus Mădălina Indrie, medic nutriţionist.
Cu E-uri şi fără B-uri
Pe termen lung, consumul frecvent de aditivi şi E-uri creează probleme. "Ideală este pâinea obţinută printr-un procedeu polifazat, care durează 24 de ore, cu o fermentaţie lentă. Cea mai bună este cea obţinută din măcinişul total, în urma căruia nu s