Strategia fiscal-bugetară din programul de guvernare de 53 de pagini făcut public joi noapte de către USL nu i-a impresionat pe economişti, care susţin că, deşi s-ar putea face destule lucruri pentru a îmbunătăţi situaţia economică, nu trebuie uitat faptul că urmează vacanţa parlamentară şi alegerile locale.
Pe scurt, guvernul premierului desemnat Victor Ponta se angajează să reîntregească salariile bugetarilor până la nivelul de dinaintea tăierii de 25%, din 2010, şi să înapoieze pensionarilor banii încasaţi ilegal de către Casa de Pensii sub forma contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) până la finele acestui an. Printre celelalte măsuri economice concrete prezentate în programul de guvernare se numără şi instituirea unui moratoriu privind extragerea gazelor de şist, menţinerea actualelor taxe şi impozite şi continuarea, în mare parte, a proiectelor de investiţii care se desfăşoară în acest moment.
Programul făcut ţinând cont de perioada scurtă de timp de guvernare vizează şi "repararea inechităţilor sociale"
"Cel mai probabil urmează să prezinte un program de guvernare adevărat în toamnă. Nu uitaţi că urmează vacanţa parlamentară şi alegerile locale, deci este şi o problemă de timp pentru a implementa anumite măsuri dar şi de concetrarea pe temele economice şi nu pe cele politice. În câteva zile intrăm în campanie", a declarat pentru gândul Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica.
El a precizat că, cel mai probabil, în final, actualul guvern va menţine, per total, lucurile aşa cum sunt, fără mari modificări de ordin economic.
"Elaborarea prezentului Program de Guvernare a ţinut cont de perioada relativ scurtă de timp existentă până la alegerile parlamentare, de situaţia economică şi socială în care se află România", precizează, de la bun început, autorii programului. Câteva pagini mai jos USL precizează că "având