Copiii care răcesc frecvent nu sunt neapărat mai predispuşi la boli. În schimb, este un semnal clar că sistemul lor imunitar trebuie fortificat mai mult. Specialiştii revistei “baby” au sfaturi utile pentru toţi părinţii care se confruntă cu această problemă. Copiii care răcesc frecvent nu sunt neapărat mai predispuşi la boli. În schimb, este un semnal clar că sistemul lor imunitar trebuie fortificat mai mult. Specialiştii revistei “baby” au sfaturi utile pentru toţi părinţii care se confruntă cu această problemă.
Bolile frecvente sunt mai degrabă o regulă decât o excepţie în rândul celor mici. Un copil considerat sănătos face în medie 6-9 boli virale pe an. Astfel de episoade nu sunt considerate boli în sine, ci etape ale procesului de imunizare, iar rolul lor este să-i protejeze de forme mai grave ale afecţiunii. În schimb, un număr (mult) mai mare de răceli, în acelaşi an, arată că sistemul imunitar al celui mic este “anemic”.
Într-o familie, copiii de vârste mai mici par a răci mai des decât s-a întâmplat cu fraţii lor când aveau aceeaşi vârstă. Înseamnă că, pe măsură ce trec anii, se nasc copii cu imunitate tot mai slabă? Nu, explicaţia e alta: cei mici sunt expuşi la bolile pe care le contractează fraţii lor mai mari (se molipsesc de la ei, altfel spus). La fel, s-a constatat că incidenţa bolilor e mai mare în primele luni de la intrarea în colectivitate (creşă, grădiniţă).
Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, capacitatea de autoapărare a organismului său sporeşte: pentru că vine în contact, an de an, cu tot felul de virusuri şi de germeni, sistemul lui imunitar se perfecţionează şi învaţă să recunoască imediat agresorii. Prin urmare, capătă rezistenţă în faţa lor.
Unele medicamente pe care le administrăm copilului, cu sau fără recomandarea medicului, afectează acţiunea sistemului imunitar. În plus, după un tratament cu antibiotice, fl