Am primit la redactie acest drept la replică, pe care Transilvania Expres a refuzat să îl publice, din motive neprecizate. Pentru o corectă informare a opiniei publice, legată de acest subiect, redăm acest text fără alte comentarii:
SC Ecosolution SA operează o instalaţie de valorificare energetica a deşeurilor, investiţie privata de peste 15 milioane € cu tehnologie de ultima generaţie, brevetata la OSIM cu nr. A201100415. Aceasta instalaţie este realizata pe principiile de piroliza-gazeificare si nu este un incinerator.
Instalaţia a fost controlata in perioada 2009-2010 de 4 ori de Garda de Mediu Braşov si o data de Agenţia de Mediu Braşov. Cu 5 controale in 2 ani nu se poate spune ca am ignorat autorităţile locale sau ca am fost ignoraţi de acestea. Nici un control nu a dat amenzi si nu a dispus masuri de încadrare respective de modificare a tehnologiei.
Pana in septembrie 2011 activitatea de valorificare deşeuri nepericuloase a fost exceptata de la obligaţia de obţinere a AUTORIZATIEI DE MEDIU conform OUG 78/2000 art. 9¹ alineat 4. Pe cale de consecinţa autorizaţia de funcţionare s-a obţinut fără autorizaţie de mediu, lucru constatat de Garda de Mediu Braşov.
Conform legii 211/2011 activitatea de valorificare deşeuri trebuie autorizata de Agenţia de Mediu. Dat fiind faptul ca in legislaţia din România si Directivele UE nu exista reglementari de mediu pentru tehnologia de valorificare deşeuri prin piroliza/gazeificare, Ministerul Mediului a stabilit la data de 17.10.2011 ca autoritatea de reglementare competenta este ANPM care va emite o autorizaţie experimentala pentru 2 ani cu monitorizare. In data de 05.03.2012, la solicitare ANPM, Agenţia de mediu Braşov a organizat şedinţa CAT+CIA pentru dezbatere cu toţi reprezentanţii autoritarilor locale. daftul acestei autorizaţii a fost postat pe site-ul ANPM si la sediul societarii pentru inform