Nu trebuie să fii expert în produse cosmetice sau parfumuri ca să-ţi dai seama ce cumperi, spun specialiştii. Locul de comercializare şi preţul sunt primele semne care vorbesc despre calitatea mărfii.
„Dacă unui produs îi lipseşte stickerul cu data de valabilitate, traducerea în limba de stat, numele şi adresa importatorului, este vorba de o ilegalitate. Totodată, nu uitaţi că un preţ mic ascunde, în majoritatea cazurilor, un produs dubios. Articolele cosmetice pot fi periculoase pentru sănătate chiar şi dacă au actele în regulă, dar sunt păstrate în condiţii necorespunzătoare. Legea permite depozitarea acestora la temperaturi între 5 şi 25 de grade Celsius", sunt câteva dintre recomandările reprezentanţilor de la Protecţia Consumatorilor.
Cosmetica de tarabă, pericol pentru sănătate
Vânzarea pe trotuare, la tarabe sau în orice alt loc decât magazinele autorizate este un alt indiciu că mărfurile respective sunt contrafăcute. „O cremă sau un deodorant de marcă nu se va vinde niciodată la cutie. Producătorul nu permite această practică", completează inspectorii.
Aceştia pot interzice activitatea comercianţilor neautorizaţi doar în cazurile în care marfa nu corespunde prevederilor legale.
„Scriem prescripţii de interzicere a comercializării, nimicim chiar şi loturi. Iniţiem controale o dată pe an, în special în preajma sărbătorilor sau atunci când există sesizări sau plângeri", precizează Viorica Şterbeţ.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md