Teo a gustat puţin din pilaf, din legumele asortate, din salata de ciuperci pleurotus, apoi a început: – E demonstrat ştiinţific că consumul de carne e sursa unei serii nesfîrşite de boli – diabet, cancer, infarct, arterioscleroză şi aşa mai departe –, e principala cauză de degenerescenţă la anumite popoare. – Iar începi cu teoriile tale rasiste, a zis Darius, fără să-şi ridice ochii din farfurie. – Nu e rasism, e ştiinţă, e rezultatul celor mai recente cercetări medicale. De exemplu, T. Colin Campbell, o somitate ştiinţifică în America, în cartea sa „Studiul China”, demonstrează că... – Ce-are China cu biftecul tartar? a întrebat Miky, continuînd să înghită cu poftă. – Are. Pentru că, în cartea respectivă, pe baza unei cercetări făcute în China, pe un milion de persoane, s-a demonstrat că cei care mănîncă carne şi lapte fac cancer, iar vegetarienii nu. – Şi lapte? a întrebat dom’ Bazil. – Da, şi lapte. Laptele, cu excepţia laptelui de mamă, desigur, e chiar mai periculos decît carnea. Distruge ficatul, provoacă colesterol... Dar mai bine continuaţi cu oribilităţile voastre – poftă bună! – şi lăsaţi-mă să termin. Vox clamandi in deserto. Marile civilizaţii umane înseamnă vegetarianism. Constructorii catedralelor, ai piramidelor egiptene sau incaşe, ai Marelui Zid Chinezesc, ai ziguratelor şi complexului de la Mohenjo Daro erau esenţialmente vegetarieni. Toate marile invenţii aparţin vegetarienilor. Carnivorii n-au inventat nimic. – Poate arcul, săgeata? a sugerat Andy. – Da, arcul, săgeata, suliţa, catapulta, balista, tunul, bomba atomică, numai surse de distrugere şi moarte. Nu unelte, nu lucruri cu adevărat folositoare pentru oameni. De altfel, stomacul, intestinele omului, procesul lui de digestie – poftă bună! – sînt cele ale unui vegetarian, nu ale unui carnivor. – Poate omnivor? s-a întrebat Andy. – În fine... omnivor, vegetarian, dar în nici un caz carn