Grecia va organiza alegeri parlamentare dumincă, aceasta fiind prima ocazie de la începutul crizei economice pentru cetăţenii eleni de a-şi exprima acordul sau dezacordul faţă de austeritate prin sufragiu şi nu prin proteste stradale, scrie Bloomberg.
Alegerile parlamentare îngrijorează celelalte ţări din zona euro, deoarece, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, principalele partide nu vor reuşi să obţină împreună mai mult de 38% din sufragii, iar extrema dreaptă a început să câştige popularitate. Nu mai puţin de zece partide au şanse să intre în parlament în urma alegerilor de duminică.
Grecii se găsesc în faţa unei decizii pe care o vor lua cu gândul la perspectiva unor noi şi greu suportabile măsuri de austeritate, care vin împreună cu cel mai recent pachet de finanţare externă. Mulţi votanţi, deşi nu vor părăsirea zonei euro şi revenirea la drahmă, ar putea alege răul cel mai mic, sprijinind partidul care le promite că se va conforma în mai mică măsură cerinţelor creditorilor externi.
Conform sondajelor de opinie, Noua Democraţie (conservatori) şi PASOK (socialişti), principalele partide elene, nu vor reuşi să obţină suficiente voturi pentru o majoritate. În schimb, partidul de extremă dreapta Chrysi Avgi, "Răsăritul de aur", ar putea obţine mai mult de 3%, chiar la 6%, ceea ce îi va asigura o prezenţă în legislativ.
PASOK, partidul care a fost la guvernare de la începutul crizei şi până în prezent, îşi bazează campania pe ideea că grecii trebuie să menţină cursul stabilit până acum, adică austeritate şi ajutor financiar extern, altfel riscă părăsirea zonei euro şi afundarea ţării într-o criză şi mai periculoasă. PASOK este condus de fostul ministru de finanţe Evangelos Venizelos. El a avertizat că unele partide formează un front care ar putea aduce Grecia înapoi la drahmă.
"A