Conflictele salariale se înmulţesc în Germania, unde salariaţii vor să culeagă în sfârşit roadele a 15 ani de austeritate, semnalează AFP, preluată de Agerpres. Sursa: REUTERS/Kai Pfaffenbach
IG Metall, care se prezintă drept primul sindicat pe plan mondial, şi-a înăsprit tonul săptămâna aceasta organizând încetări ale lucrului în întreaga ţară, la care au participat 160.000 salariaţi şi care au afectat concerne mari precum Bosch, BMW sau Siemens.
În afara sindicatului care negociază pentru un număr de peste 3,5 milioane de salariaţi din metalurgie, maşini-unelte, automobile sau semiconductori, sindicatul Verdi din domeniul serviciilor a organizat greve cu participarea a 15.000 de salariaţi de la Deutsche Telekom şi intenţionează să facă acelaşi lucru în sectorul bancar (220.000 de salariaţi vizaţi).
Barometrul negocierilor sociale arată că "presiunea creşte", spune Oliver Burkhard, lider al IG Metall din Renania de Nord-Westphalia, unde se află valea industrială a Ruhrului. "Aceasta înseamnă în mod clar că patronatul trebuie să se mişte", precizează acesta.
Creșterile salariale mari ar afecta firmele
Niște creșteri salariale prea mari "ar slăbi întreprinderile, ceea ce unele nu pot să-şi permită", afirmă, la rândul său, şeful patronatului din metalurgie, Martin Kannegiesser, în contextul în care ultimii indicatori semnalează o încetinire netă în industrie.
IG Metall cere creşteri salariale de 6,5%, dar ultima rundă de negocieri a eşuat, patronatul nefiind pregătit să acorde decât 3%.
Directorii de întreprinderi estimează că economia germană a mers bine în anii 2010-2011, iar acum va suferi în contextul crizei care-i loveşte pe vecinii ei europeni.
"Industria a avut foarte bune rezultate anul trecut şi salariaţii îşi vor partea ce li se cuvine", însă "reuşita economiei germane par