Vegetarienii sunt „programaţi" genetic să nu mănânce carne, potrivit unui studiu publicat recent. Se pare că ei deţin o genă care îi face să perceapă mirosul cărnii ca fiind neplăcut.
Androstenonul este un steroid care există în concentraţii mari în carnea porcilor masculi, mai ales a celor necastraţi. Carnea acestora are un miros mai puternic, dar el poate fi atenuat prin castrare.
Se ştie de ceva vreme că persoanele care deţin două copii ale unei gene anume - adică în jur de 70% din populaţie - pot să perceapă mirosul androstenonului. Unele dintre persoane descriu mirosul acestui steroid ca fiind neplăcut, asemănător transpiraţiei sau urinei. Alte persoane descriu mirosul ca fiind plăcut sau dulce. Restul de 30% din populaţie, care deţine o singură copie a genei respective sau o altă variantă a ei, nu percepe mirosul sau îl percepe foarte puţin.
Citeşte şi:
Libido scăzut? Bea zilnic suc de rodie!
Cercetătorii Universităţii "Duke" din Durham, SUA, au încercat de curând să afle dacă un simplu test de miros îi poate ajuta să identifice persoanele care nu percep androstenonul. Cei 23 de participanţi la studiu au primit, în cadrul unui experiment, carne de porc gătită care avea diverse concentraţii de androstenon.
Apoi, specialiştii au testat genetic toţi participanţii la studiu şi au descoperit că, într-adevăr, persoanele care au reuşit să identifice după miros androstenonul din carnea gătită deţin cele două copii ale genei, în vreme ce acelea care nu l-au perceput aveau doar o copie a genei respective. Cea de-a doua categorie de persoane a apreciat gustul cărnii de porc ca fiind plăcut, pe când cele care au detectat mirosul steroidului nu au avut cuvinte de apreciere cu privire la gustul preparatului.
Observaţia făcută explică aversiunea instinctuală a unor persoane faţă de carne şi preferinţa pentru produsele vegetale.