Mai 1985. Documentarea îmi spune că e vorba de o lună a dezastrelor. Sau poate că aşa îi place muzei Clio, să reţină cele mai neplăcute întîmplări. În orice caz, trebuie săpat adînc de tot pentru a aduce la suprafaţă detaliile pozitive ale perioadei. Aşa cum ar fi misiunea încununată de succes, a 17-a, a unei navete spaţiale americane. În cazul de faţă, a vehiculului Challenger.
Se produceau şi schimburi de amabilităţi între statul evreu şi vecinii săi. Israelul elibera nu mai puţin de 1.150 de prizonieri libanezo-palestienieni, în schimbul a trei militari din forţele armate proprii. Papa Ioan Paul al II-lea sosea într-o vizită în Olanda, iar în Guatemala era adoptată noua Constituţie a ţării.
În fotbal, Everton cîştiga Cupa Cupelor, Real Madrid triumfa în Cupa UEFA, în timp ce Juventus se impunea în finala de la Bruxelles, cu Liverpool, în Cupa Campionilor Europeni, graţie golului înscris din penalty de actualul preşedinte al forului european, Michel Platini.
Roger Moore era actorul care dădea viaţă pe marile ecrane lui James Bond, agentul 007, în pelicula A View to a Kill. Adversarul său era Christopher Walken, cel care interpreta personajul negativ, aflat în încercarea de a distruge Sillicon Valley şi de a căpăta monopolul în noua industrie a microcipurilor. Filmul a avut un buget de 30 de milioane de dolari, fiind cotat la peste 150 de milioane, la box office. Deşi producătorii şi-au frecat mîinile mulţumiţi de profit, criticii nu au apreciat subiectul, şi nici realizarea. Mai mult, nici actorul principal nu a fost entuziasmat de scenariu.
Toată lumea a fost însă de acord că melodia din coloana sonoră a fost o reuşită. Era interpretată de grupul britanic Duran Duran şi a avut evoluţii spectaculoase în principalele topuri de ambele părţi ale Atlanticului. Single-ul a ajuns nr. 1 în Statele Unite şi a urcat pînă pe 2 în Marea Britanie. Avea