David Priestland
Steagul roşu
O istorie a comunismului
Editura Litera
Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. La 23 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne oferă cea mai amplă şi mai completă trecere în revistă a comunismului, de la originile în timpul Revoluţiei Franceze până la dominaţia din secolul XX. Nu lipseşte niciun personaj şi niciun eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceausescu şi Gorbaciov. Autorul nu merge însă pe cărări bătute, ci reuşeşte să descopere amănunte inedite în biografii sau evenimente care au influenţat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect de petrecerile pe care le organiza la dacea lui de lângă Moscova, unde oaspeţii - ei înşişi conducători de teamă cărora tremurau milioane de oameni - erau umiliţi şi batjocoriţi.
Cu toate că este o carte de istorie, Steagul rosu este neaşteptat de actuală. Dincolo de înşiruirea cronologică a faptelor, autorul identifică tipare, relaţii cauză-efect si mecanisme care te fac, după ce citeşti cartea, să rămâi pe gânduri ori de câte ori te uiţi la un buletin de ştiri sau deschizi un ziar. Nu poţi să nu te întrebi în ce măsură comentatorii crizei financiare actuale cunosc avertismentele privind pericolul împrumutării la băncile occidentale, lansate de... Stalin, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, când a refuzat Planul Marshall.
Ne-am obişnuit să vorbim despre prăbuşirea comunismului ca despre o dispariţie, iar David Priestland ne aminteşte că lucrurile nu stau deloc aşa. Comunismul s-a prăbuşit practic doar în URSS şi în partea europeană a blocului sovietic, dar supravieţuieşte în formă radicală în Coreea de Nord, şi-a găsit stabilitatea in Cuba, iar în China a descoperit o neaşteptată reţetă de suc