Fără proceduri de beauty centers și de spa ca astăzi, chișinăuienii de cândva se înghesuiau, cu răbdare, înarmaţi cu săpun şi prosoape, la cele șapte băi comune din oraș.
Apanaj al perioadei sovietice, băile publice au fost în mare vogă pe vremuri. Numai la Chişinău funcţionau şapte astfel de locaţii, frecventate de mai bine de jumătate din populaţia oraşului.
„Când eram studentă, mergeam la o baie publică de pe strada Petru Movilă. Stăteam şi câte 15 în camera de aşteptare", mărturiseşte Lilia Mereuţă, în vârstă de 76 de ani. Femeia îşi aminteşte că la acea baie publică erau doar două duşuri, într-o cameră comună. Trei zile pe săptămână veneau bărbaţii, iar în alte trei era deschis numai pentru femei. Fiecare venea cu săpun şi prosop de acasă, iar hainele erau lăsate în nişte boxe speciale.
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Cum erau dotate primele spitale deschise în secolul al XIX-lea, în Capitală. Vezi GALERIA FOTO!
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Vezi cum arătau tramvaiele de altădată și cât costă amenajarea liniilor de metrou FOTO & VIDEO
„Îmi plăcea la baia publică. Plăteam cam 20 de copeici la duşuri şi 17 la saună, dar puteam să stau toată ziua", spune şi Elena Grădişteanu, o bucătăreasă de 58 de ani, care în urmă cu trei decenii frecventa locaţia de la intersecţia străzilor Alexandru cel Bun cu Alecsandri.
EDILII AU UITAT DEMULT DE ELE
Ghenadie Javgoianu, actualul proprietar al imobilului, spune că vechea clădire de cărămidă roşie cu 60 de duşuri a fost reconstruită în 1997 şi apoi a fost dată în chirie pentru spaţii comerciale. Acum imobilul de peste 800 de metri pătraţi adăposteşte un magazin pentru copii şi, în spate, o saună modestă.
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Hanuri, baluri și muzică la patefon
Ce-a mai rămas astăzi din vechile băi publice? Ruine, firme şi cam atât. La Primărie, cel puţin, au fost demult uitate. „Ştiu că mai era pe l