Banca Centrală Europeană a rezistat presiunilor de a implementa măsuri mai drastice pentru a sprijini economia zonei euro, aflată în recesiune, prin reducerea dobânzii-cheie și noi împrumuturi ieftine acordate sectorului bancar, declarând că este misiunea guvernelor naționale de a stimula creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă prin „restructurări decisive”.
Mario Draghi, președintele BCE, a reafirmat că decidenții politici europeni trebuie să se concentreze asupra asigurării creșterii economice prin restructurarea pieței muncii și a altor domenii structurale. Însă el a insistat că guvernele trebuie să continue să-și reducă deficitele bugetare, chiar în condițiile în care aceste măsuri duc la slăbirea propriilor economii și la creșterea opoziției publice, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Află de ce BCE rămâne fără muniție în lupta împotriva crizei
Citește și despre rata șomajului în zona euro, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani
BCE nu poate soluționa criza
„Atitudinea politicii noastre monetare este acomodativă”, a declarat Draghi în cadrul conferinței de presă care a urmat întâlnirii lunare a conducerii BCE, întâlnire care a avut loc la Barcelona. Banca centrală a votat să mențină dobânda-cheie la nivelul minim istoric de 1% și nu a luat în discuție implementarea de reduceri adiționale, a declarat Draghi, adăugând că „nimeni nu poate să susțină că lichiditățile oferite de BCE nu sunt abundente”.
Cuvintele lui Draghi par să sugereze că BCE nu va mai implementa măsuri de stimulare economică decât în cazul în care economia zonei euro se va prăbuși brusc, consideră analiștii.
Draghi „ne-a reamintit, în mod dureros, că BCE nu poate soluționa criza”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Bank.
Austeritatea, din ce în ce mai nepopulară
@N