The Economist face o analiză a situaţiei actuale din România, unde, observă jurnaliştii, guvernele au durata de viaţă a unei muşte. Austeritatea este unul dintre motivele căderii guvernului Ungureanu. De vină sunt însă şi politicienii "de vreme bună" din România, care au trecut de la PDl la USL, arătându-şi oportunismul, scrie The Economist, citat de Realitatea.net.
Ultima ţară în care s-a jucat drama prăbuşirii unui guvern, pe fondul austerităţii şi al protestelor, este România, unde Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu a căzut după numai 78 de zile în funcţie, scriu jurnaliştii de la Economist.
Analiza aminteşte că salariile bugetarilor au fost reduse şi că revenirea economică a întârziat să îşi facă simţite efectele, în vreme ce românii au ieşit în stradă, au protestat şi au reuşit astfel să înlăture Guvernul Boc.
Există însă şi motive locale pentru căderea Guvernului Ungureanu. Guvernul a căzut după ce mai mulţi politicieni au părăsit coaliţia lispită de popularitate pentru a trece la USL, care se află mai sus în sondaje.
"Politicienii români de vreme bună nu au făcut eforturi pentru a contrazice reputaţia de oportunişti", observă The Economist.
Noul premier este Victor Ponta, şeful PSD care domină coaliţia USL. În vreme ce îl prezintă pe Ponta ca pe un critic al austerităţii, The Economist observă că acesta a anunţat că va respecta angajamentele cu FMI. Asta înseamnă mai multă austeritate, notează jurnaliştii.
USL, o alianţă neobişnuită a social-democraţilor cu liberalii, se bucură de un scor în sondaje de 50%, mai scrie Economist, care apreciază totuşi că, într-o ţară în care politicienii sunt consideraţi corupţi, acest lucru nu reprezintă altceva decât un exces de aversiune faţă de PDL.
Totuşi, dacă Ponta se dovedeşte mai rezistent decât predecesorul său, ar putea să îşi conducă coaliţia spre o victorie clară în alegerile