Programul de guvernare prezentat de Cabinetul Victor Ponta atinge cateva aspecte importante din domeniul sectorului energetic, precum exploatarea gazelor de sist, subordinea ANRE, implementarea "corecta" a legislatiei europene si redeventele platite de companiile care exploateaza resursele naturale.
Totusi, mijloacele de implementare a acestor masuri, menite sa aduca modernizarea si eficientizarea necesare domeniului energiei, raman neclare.
Astfel, noul Guvern isi propune sa instituie un moratoriu (amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Masura este, insa, inutila in conditiile in care Chevron, compania care detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, desfasoara, in prezent, doar activitati de explorare programate pe o perioada de cinci ani.
"Deocamdata se vorbeste de explorare. Pentru exploatare va fi nevoie de un studiu specific pentru a obtine aprobarea. Oricum, e putin probabil ca un studiu sa dureze cinci ani. Un studiu de profunzime nu poate dura mai mult de 1 an. Masura nu influenteaza explorarea gazelor de sist", a spus Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.
De asemenea, programul de guvernare vizeaza "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului".
"In mod normal reglementatorul, indiferent care este, ar trebui sa fie in subordinea Parlamentului. Eu as pune si Agentia de Control al Activitatilor Nucleare in subordinea Parlamentului. Ar fi, astfel, independete de cel care desfasoara activitatile. ANRE reglementeaza companiile energetice care in momentul de fata s