Ciprian Glodeanu, partner al casei de avocatura WolfTheiss, specializat pe real estate si energie regenerabila, a vorbit intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre apetitul investitional pentru imobiliare si energie regenerabila, dar si problemele din aceste domenii.
Ciprian Glodeanu este si presedinte al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice.
Energia regenerabila este considerata de multi noul real estate, ca urmare a apetitului investitional care a marcat domeniul in ultimii ani. Proiectele in domeniu sunt multe, insa din nefericire situatia nu este roz in domeniu, existand o retea ca nu poate suporta mai mult de 4.000 de mw.
“Sunt proiecte pentru 10.000 de mw cu aviz sau contract de racordare, in timp ce reteaua suporta doar circa 4.000 de mw. De asemenea multe zone subdezvoltate la nivel de infrastructura si toate costurile de transport trebuie suportate de investitori. Cei drept si companiile de electricitate mai au proiecte, insa planurile lor de dezvoltare se intind pana in 2025, in timp ce certificatele verzi nu mai pot fi accesate decat pana in 2016”, spune Glodeanu.
Pana in prezent, problemele nu sunt mari raportate la gradul de suportabilitate al retelei. Pe vant exista pana acum circa 1.000 de mw, pe fotovoltaic sub 2 mw, iar pe hidro din nou destul de putin.
Care sunt sansele de finalizare a celor 10.000 de mw aflati in proiect?
“Din experienta altor piete, cum ar fi Polonia, estimez ca din cei 10.000 mw, doar 15-20% vor fi livrati, restul vor ramane pe hartie”, a declarat Glodeanu, care a mentionat ca intr-adevar acest domeniu poate fi considerat noul real estate, dar ca totusi bazele investitiilor sunt diferite fata de imobiliare.
“Imobiliarele s-au dezvoltat extrem de speculativ, energia regenerabila are o baza mai solida, o crestere prognozata a consumului”, a mentionat avocatul.
Potrivit