La cinci ani de la infiintarea sa, Depozitarul Central (DC), institutia care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor de pe Bursa, isi propune sa puna bazele unei noi entitati – Contrapartea Centrala – care sa le garanteze investitorilor decontarea schimburilor pe care acestia le fac in piata.
De asemenea, perioada necesara decontarii tranzactiilor de pe BVB ar putea sa fie redusa la cel mult doua zile, fata de trei in prezent, dupa ce Comisia Europeana va aproba si implementa o serie de noi reglementari aplicabile depozitarilor din Uniune.
“Propunerea realizarii unui set de reglementari pentru depozitarii centrali a fost aprobata pe 7 martie de catre oficialii UE. Potrivit acestor noi reglementari, noul ciclu pentru decontarea unei tranzactii va dura de cel mult doua zile. Majoritatea reglementarilor propuse au insa ca scop cresterea sigurantei operatiunilor de post-tranzactionare din pietele de capital”, a declarat Felicia Stanescu, policy officer in cadrul Comisiei Europene.
In prezent, investitorii de pe Bursa de la Bucuresti intra in posesia banilor din vanzarea actiunilor la trei zile dupa ce tranzactia s-a realizat in piata. Aceeasi perioada este valabila si in cazul achizitiilor de actiuni, decontarea fiind efectuata la trei zile dupa schimbul efectiv.
Infiintarea Contrapartii Centrale: Ce face institutia, care sunt beneficiile si cu ce bani sunt garantate tranzactiile?
In general, o Contrapartea Centrala (CC) are atributii de garantare si decontare a tranzactiilor facute intr-o piata, sau de un anumit participant din piata. Contrapartea Centrala pentru piata spot pe care Depozitarul Central isi propune sa o infiinteze va avea insa doar atributii de garantare a tranzactiilor, din moment ce principala functie a DC este aceea de a deconta tranzactiile.
Intr-o conferinta de presa organizata de catre Depozitarul