Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central încearcă să înfiinţeze o instituţie care să garanteze investitorilor că îşi vor primi banii şi acţiunile în urma decontării tranzacţiilor, după modelul Casei de Compensaţie care garantează decontarea tranzacţiilor cu instrumente derivate.
Este vorba despre o Contraparte Centrală pentru piaţa spot (la vedere) de acţiuni, instituţie care garantează investitorilor care vând acţiuni că îşi vor primi banii în urma tranzacţiilor, iar celor care cumpără acţiuni că vor primi respectivele acţiuni în portofoliu.
În prezent, pe piaţa locală, nu există nicio instituţie care să garanteze că decontarea tranzacţiilor are loc în orice condiţii. Depozitarul Central este responsabil doar de decontarea tranzacţiilor, însă nu garantează că după ce are loc decontarea tranzacţiilor investitorii îşi primesc efectiv banii sau acţiunile în cont. Cu toate acestea, până în prezent, pe piaţa locală nu a existat nicio decontare eşuată, iar investitorii şi-au primit fie banii, fie acţiunile în trei zile din momentul executării tranzacţiei.
"Singura funcţie care lipseşte în prezent de pe piaţa locală de capital este garantarea tranzacţiilor pe piaţa spot. Analizăm alături de Bursa de Valori Bucureşti oportunitatea înfiinţării unei Contrapărţi Centrale care va administra riscul de default al decontării tranzacţiilor pe piaţa spot", a spus Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.
Înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale, după modelul Casei de Compensaţie care garantează decontarea tranzacţiilor cu instrumente derivate, este un proiect mai vechi de-al Bursei de la Bucureşti. Pentru micii investitori, cu portofolii în valoare de câteva zeci de mii de euro, avantajele înfiinţării unei astfel de Contrapărţi Centrale sunt destul de puţin vizibile, în schimb, pentru marii investitori, o astfel de instituţie