Obiectivul României nu e de a absorbi fonduri europene, ci de a face ceva în urma absorbţiei. Constatarea vine chiar de la comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş. COficialul consideră că mediul rural are nevoie cel mai puternic să simtă efectele absorbţiei fondurilor europene.
Prezent la Cluj-Napoca, oficialul a arătat că în ceea ce priveşte agricultura România nu se confruntă cu riscuri de pierdere a fondurilor europene dacă se menţine ritmul actual.
Problemele ar putea fi de ordin calitativ, a explicat Dacian Cioloş. "Ar trebui să ne punem întrebarea şi ce rezultate se văd după un an, doi de utilizare a fondurilor europene în mediul rural. Cred că aici este de lucru şi pe partea de dezvoltare rurală este important să finanţăm proiectele, dar trebuie să vedem şi rezultatele ca să putem gândi pentru viitoarea perioadă bugetară care ar fi priorităţile.
Din punctul de vedere al absorbţiei bugetului, pe agricultură nu sunt riscuri de pierdere a fondurilor europene dacă se menţine ritmul, nu sunt riscuri de a pierde fonduri, aşa cum sunt riscuri pe fondurile structurale.
Cred că nu trebuie să ne mulţumim doar cu absorbţia cantitativă a fondurilor, ci important este să vedem şi rezultatele pentru că, altfel, ne putem trezi după şapte ani de utilizare a fondurilor europene că în mediul rural, din 2014, reîncepem discuţia pe aceleaşi probleme - infrastructură, capacitate de procesare, organizarea agricultorilor, organizarea pieţei. Cred că obiectivul României nu e de a absorbi fonduri, ci de a face ceva în urma absorbţiei fondurilor respective".
În acest context, Dacian Cioloş mai spune că fondurile europene "nu sunt un scop în sine, ci un instrument pentru atingerea unor obiective". Comisarul pentru agricultură a explicat că există riscul, dacă accentul se pune doar pe cantitate, ca România să se trezească peste şapte ani de