Alegerile din Franţa au suscitat un foarte mare interes în multe ţări ale Europei şi în multe ţări din lume. Care sunt principalele motive legate de această fervoare internaţională faţă de dezbaterea politică din Franţa?
Aceste motive sunt legate de istorie dar şi de rolul pe care Franţa îl joacă în continuare pe plan european şi internaţional. Cei care anunţă în mod periodic, mai ales în presa anglo-saxonă, fie decesul culturii franceze, fie dispariţia Franţei ca putere militară, economică şi politică se cam grăbesc, cel puţin aceasta este părerea mea.
Franţa a marcat istoria civilizaţiei umane în multe privinţe, şi aceasta încă din evul mediu. O lungă perioadă ea a fost "fiica cea mare a Bisericii Catolice", apoi un model de stat centralizat şi de monarhie absolută. Timp de cîteva sute de ani Franţa a fost ţara cea mai întinsă din Europa precum şi cea mai populată, veritabilă putere continentală şi ulterior veritabilă putere colonială.
Franţa a fost inspiratoare lumii prin cultura sa precum şi prin ideile sale, secolul luminilor, al XVIII-lea, a fost prin excelenţă francez iar Revoluţia franceză din 1789 a reprezentat o sursă de speranţă şi schimbare pentru zeci şi zeci de alte popoare şi ţări. Limba franceză a fost prima limbă internaţională, limba diplomaţiei şi a oamenilor de cultură, iar din acest punct de vedere putem spune că prima globalizare a fost franceză.
In ciuda modificării raporturilor de forţă geopolitice după al doilea război mondial, Franţa şi-a păstrat "rangul" în prima linie a ţărilor care dau tonul în materie de politică, economie şi cultură. Franţa este putere nucleară şi face parte, împreună cu Statele Unite, Rusia, China şi Marea Britanie, din clubul restrîns al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Pe plan european, Franţa şi Germania reprezintă nucleul Uniunii