Cuplul-cheie de ministri ai viitorului cabinet Ponta este cel format din ministrul finantelor si ministrul internelor, cel mai probabil subconstient dar elocvent asezati chiar in capul listei guvernamentale. Cel dintai are de numarat banii; cel din urma va numara voturile. Amandoi au de rezolvat cuadratura cercului: cum sa maresti salariile fara sa maresti deficitul bugetar admis de FMI si UE, respectiv cum sa pastrezi echilibrul electoral intre putere si opozitie in conditiile in care sustinerea populara a fostului arc guvernamental s-a prabusit. Iata de ce, ca vor reusi sau nu, este foarte posibil ca istoria sa vorbeasca despre „Guvernul Georgescu-Rus”.
Acest Guvern mai cuprinde, insa, si un alt cuplu-cheie: ministrul de externe si ministrul justitiei. Care este legatura intre ei? Combaterea coruptiei. Intr-adevar, coruptia erodeaza nu numai capacitatea societatii romanesti de a performa ci si credibilitatea Romaniei in lume. Or, ministerul justitiei are un rol esential in lupta cu acest flagel. De succesul acestei lupte depinde viitorul natiunii romane dar si prezentul ei in cadrul aliantelor sale euro-atlantice si in afara lor. De aceea, reforma justitiei a devenit un argument de politica externa.
Pe de alta parte, insa, este de netagaduit ca in ultimii opt ani, in Romania eradicarea coruptiei s-a transformat din scop in mijloc pentru compromiterea si eliminarea adversarilor politici. O atare conversie a permis tocmai inflorirea coruptiei si a garantat, daca nu neaparat impunitatea tuturor coruptilor, cel putin fiabilitatea principalelor mecanisme prin care acestia opereaza. Intentionat sau nu, abaterea atentiei de la coruptie la pseudo-coruptie a servit de minune la salvgardarea marilor corupti, romani si straini deopotriva, care au operat si opereaza pe teritoriul romanesc.
Spre a concilia o asemenea metamorfoza cu imperativele integrarii in