Cosmonautica
- Cand spui Dumitru Prunariu, spui primul roman in spatiul extraterestru. Dumitru Prunariu este un bun national, de care noi, romanii, suntem foarte mandri. O valoare cu care ne falim si ne "etalam" lumii intregi -
Au trecut mai bine de 30 de ani de la zborul in spatiul cosmic al unicului cosmonaut roman, al 103-lea pamantean care se lansa in lumea intergalactica. In seara de 14 mai 1981, Dumitru Prunariu isi incepea "excursia" catre stele. Avea sa dureze 7 zile, 20 de ore, 42 de minute, o perioada in care a zburat in jurul pamantului cu o viteza de 28.500 km pe ora, la o altitudine medie de 350 km, la bordul navetei spatiale Soyuz-40 si al statiei orbitale Saliut-6. Pentru Dumitru Prunariu, acele momente au fost incununarea si rezultatul unor ani de munca asidua si de eforturi extraordinare care, de foarte multe ori, depaseau limitele conditiei umane. General maior in rezerva, in prezent, Prunariu este presedintele Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, singura asociatie profesionala a cosmonautilor, cu 350 membri din 37 de tari, si intre 2010-2012, detine si functia de presedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic.
Recent, am avut deosebita placere si onoare sa-l intalnesc aici, in America, pe Dumitru Prunariu, prilej cu care a avut bunavointa sa-mi acorde un interviu, in urma caruia am aflat lucruri foarte interesante, foarte putin cunoscute de opinia publica.
- Stimate domnule Dumitru Prunariu, ati fost al 103-lea pamantean care a ajuns in spatiu, iar Romania a noua tara care isi promova capacitatea stiintifica prin intermediul unui cosmonaut propriu. Spuneti-mi, va rog, cum a ajuns Dumitru Prunariu sa fie selectionat sa zboare alaturi de Leonid Popov, la bordul navei Soyuz-40?
- Am fost selectionat in calitatea de candidat cosmonaut in 1977, cand imi efectu