Cristian Gog a uimit o ţară întreagă cu ”vrăjile” pe care le-a făcut la emisiunea Românii au talent. A ghicit gândurile spectatorilor sau a mutat sau a îndoit obiecte cu puterea minţii. Să fie toate acestea adevărate? Un fost profesor pe teme de manipulare mentală ne-a explicat despre ce este vorba de fapt. Istoria mentalismului are o vechime de jumătate de mileniu. Cristian Gog a uimit o ţară întreagă cu ”vrăjile” pe care le-a făcut la emisiunea Românii au talent. A ghicit gândurile spectatorilor sau a mutat sau a îndoit obiecte cu puterea minţii. Să fie toate acestea adevărate? Un fost profesor pe teme de manipulare mentală ne-a explicat despre ce este vorba de fapt. Istoria mentalismului are o vechime de jumătate de mileniu.
”Prin definiţie, mentalismul doar imită citirea gândurilor, telepatia, controlul minţii, telechinezia, percepţia extrasenzorială. Este o categorie a iluzionuismului, ca atare este doar specatacol - nu îndoaie lingura, nu citeşte gândurile în realitate. Desigur numai oamenii talentaţi care fac multe exerciţii ajung la performanţe în acest domeniu, adică mentalismul nu este pentru oricine. Metodele folosite sunt combinaţii de sugestie cu programare neuro-lingvistică, citire la rece şi manipularea iluzionismului clasic”, este de părere col (r.) dr. Constantin Teodorescu, fost profesor de parapsihologie şi psihotronică la Academia Militară din Bucureşti.
Menţionăm că programarea neuro-lingvistică şi citirea la rece sunt tehnici de manipulare a interlocutorului care îl determionă să creadă că ceea vede este adevărat.
Dăm un exemplu deja celebru: numărul de magie al britanicului Steve Frayne, cu numele de scenă Dynamo, care a traversat râul Tamisa fără să înoate sau să se folosească de vreo ambarcaţiune (vezi: www.youtube.com/watch. Efectiv ai impresia ca omul merge pe apă la propriu.
Numeroşi curioşi s-au adunat pe P