Responsabilul cu prognoza meteo a României explică tendinţele şi capriciile vremii.
Vremea, altfel decât o ştiţi! Într-un interviu acordat EVZ, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, dezvăluie că nu trebuie să ne speriem de temperaturile ridicate din această lună.
În urmă cu 54 de ani, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate peste 40 de grade în Bărăgan. Ea spune că există tendinţa de a avea veri secetoase.
Oficialul ANM precizează că ploile din ultima perioadă au fost benefice pentru culturile agricole. Totuşi, agricultorii din sud-estul României îşi pot face griji dacă nu plouă în următoarea perioadă.
Evz: Sunt înregistrate temperaturi de 30-33 de grade în luna mai. Sunt ieşite din tipar aceste valori?
Florinela Georgescu: Nu sunt valori neobişnuite. În luna mai, adesea, zilele însorite şi calde, uneori caniculare, sunt succedate de zile reci şi ploioase.Temperatura maximă absolută a lunii este de 40,8 de grade Celsius şi a fost înregistrată la Mărculeşti, în Băragan, pe 13 mai 1958, când şi la Bucureşti termometrele indicau 36,9 grade.
Mulţi se întreabă ce va fi la vară, ar trebui să ne îngrijorăm?
Din datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe lungă şi medie durată de la Reading - Anglia, se pare că nu sunt motive de îngrijorare. În lunile iunie şi iulie se estimează că temperaturile medii ale aerului vor înregistra valori apropiate de normele climatologice în majoritatea zonelor ţării, exceptând sud-estul, sudul şi vestul teritoriului, unde temperaturile pot depăşi aceste norme. Sunt de aşteptat ploi mai puternice şi intensificări ale vântului, furtuni de vară, în lunile iunie şi iulie. August este posibil să fie mai secetos.
Agricultorii spun că va fi un an excepţional pentru culturi. Ce spun meteorologii? @N_P