Primul diplomat american care şi-a asumat, deschis, orientarea homosexuală, şi, cu toate acestea, a fost numit ambasador SUA, a fost Michael Guest. Guest a fost nominalizat de preşedintele republican George W. Bush, iar Senatul, dominat tot de republicani, l-a confirmat, astfel că şi-a început mandatul în septembrie 2001, chiar după atentatele teroriste care au schimbat faţa lumii.
Guest şi-a terminat mandatul în 2004, iar în 2007 şi-a dat demisia din corpul diplomatic, considerând că este discriminat din pricina orientării sexuale.
Acum, într-un editorial publicat sub semnătura sa de cotidianul Washington Post, articol prilejuit de demisia lui Ric Grenell din funcţia de consilier al candidatului republican Mitt Romney, determinată, pare-se, tot de orientarea sexuală, Guest mărturiseşte că a fost foarte aproape de a demisiona în primele trei luni ale mandatului său de ambasador. "Uneori, violenţa verbală şi grafică a scrisorilor pe care le primeam mă făceau să plâng. La scurt timp de la sosirea mea în România, am fost sunat de un suporter republican, care m-a întrebat dacă am adus şosetele şi lenjeria partenerului meu, pe cheltuiala contribuabililor".
Dintr-o postare a blogger-ului chinezu, reiese că Guest nu a fost într-atât deranjat de reticenţa explicită a românilor faţă de homosexuali, cât era de ipocrizia americanilor, care, în mod oficial susţin drepturile homosexualilor, dar, în realitate, nu sunt deloc deshişi faţă de minoritatea sexuală.
"L-am întâlnit pe Michael Guest acum câţiva ani, într-o excursie de 2 zile pe incredibil de minunata zonă Valea Vaserului din Maramureş. Michael era în concediu, însoţit de partenerul său şi de părinţii ambilor. “Cuplul ambasadorial”, cum la caterincă le spuneau unii români prezenţi şi ei pe acolo, era extrem de agreabil.
În una din serile cu foc de tabără, când lumea era încălzită d