Preşedintele României, Traian Băsescu, „a semnat sâmbătă decretul privind acreditarea doamnei Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Țărilor de Jos (Olanda)", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Până acum, misiunea diplomatică în Olanda a fost condusă de însărcinatul cu afaceri Andrei Haţeganu.
Ireny Comaroschi, fost ambasador al României la Budapesta, vorbitoare fluentă de limbă olandeză şi cu 19 ani de experienţă în diplomaţie, a primit la 29 noiembrie 2011 avizul comisiilor de politică externă ale Parlamentului pentru a pleca la post, la Haga.
De cealaltă parte, Olanda nu are, din punct de vedere oficial, ambasador în România. Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, aşteaptă de aproape patru luni să-i prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu.
Potrivit cutumei diplomatice, un ambasador nou numit este primit să-şi prezinte scrisorile de acreditare în termen de 60 de zile de la sosirea sa în ţară.
Matthijs van Bonzel a declarat într-un interviu acordat agenţiei Mediafax la 11 aprilie că aşteaptă o programare la Preşedinţie, precizând că, între timp, poate să fie, totuși, activ profesional.
Relaţiile dintre România şi Olanda au devenit tot mai tensionate după ce oficialii olandezi s-au opus intrării ţării noastre în Schengen.
La sfârșitul lunii trecute, Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte a demisionat după eşecul negocierilor cu Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders pe tema unor reduceri suplimentare ale cheltuielilor, în valoare de miliarde de euro.
Directorul adjunct al Institutului Olandez pentru Relaţii Internaţionale, Adriaan Schout, a declarat recent că este puțin probabil ca Olanda să aprobe aderarea României şi Bulgariei la Schengen înainte de a organiza alegeri. @