Președintele francez în exercițiu, Nicolas Sarkozy, riscă să piardă alegerile prezidențiale de duminică. Dacă se va întâmpla acest lucru, Sarkozy se poate consola cu gândul că nu este singurul care trece prin asta, comentează Associated Press. Din cauza crizei economice, mulți lideri europeni au fost înlăturați de la putere. Excepție face președintele României, Traian Băsescu.
„Este de aşteptat ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, să-și piardă funcţia în urma scrutinului de duminică. Dacă va pleca de la putere, se va alătura altor politicieni renumiţi: aproape toate statele europene afectate de criză care au organizat alegeri începând din 2009 au renunţat la liderii care erau în funcţii", comentează editorialistul Daniel Woolls de la Associated Press.
În Spania, pe fondul măsurilor dure de austeritate şi ratei foarte ridicate a şomajului, socialiştii conduşi de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero au pierdut alegerile în noiembrie 2011. Conservatorii lui Mariano Rajoy au ajuns la putere.
În Italia, fostul premier Silvio Berlusconi, acuzat de aproape orice, de la relaţii cu dame de companie până la acte corupţie, a fost nevoit să demisioneze în noiembrie 2011, pe fondul lipsei de încredere în abilităţile de relansare economică. A fost sfârșitul unei ere politice. Berlusconi a fost înlocuit de fostul comisar european Mario Monti, iar anul viitor vor avea loc alegeri.
În Marea Britanie, fostul ministru de Finanţe Gordon Brown, devenit premier după retragerea lui Tony Blair, a condus Partidul Laburist la eşec în alegerile din mai 2010. David Cameron, șeful Partidului Conservator, a devenit liderul coaliției de guvernamânt.
În Irlanda, Brian Cowen, devenit premier în 2008, după ce a fost ministru de Finanțe, a demisionat de la șefia partidului Fianna Fail cu câteva săptămâni înainte de alegerile din februarie 2011. Gestul său nu a